Top 5 duurzame kledingstoffen
Dat tweedehands shoppen leuk en duurzaam is weten we inmiddels. Een leuke uitdaging is om het shoppen (nog) duurzamer te maken door te kiezen voor duurzame stoffen. Nu is natuurlijk de vraag welke stoffen zijn dat dan? Hieronder staan ze voor je op een rijtje.
- Hennep: De koning van Duurzaamheid
Hennep groeit namelijk razendsnel en produceert meer vezelopbrengst per hectare dan welke andere bron dan ook. Tot wel 250% meer vezels dan katoen met dezelfde hoeveelheid land! Daarnaast put hennep de grond niet uit. De planten laten hun bladeren achter waardoor de grond vruchtbaar blijft en het vochtgehalte op peil blijft. Ook is er bij de productie van hennep veel minder water nodig dan bij de productie van katoen. Slechts een/twintigste! Vaak is af en toe wat regen al voldoende.
Bijkomend voordeel? Textiel gemaakt van hennep is van nature antibacterieel. Iedereen die hennepkleding draagt hoeft zich dus geen zorgen te maken om nare geurtjes die in de stof trekken.
Bron: www.houseofu.nl
- Biologisch katoen
Bij de productie van biologisch katoen wordt gebruik gemaakt van technieken en materialen die een lage impact hebben op het milieu. Zo wordt de katoen verbouwd zonder gebruik van pesticiden of kunstmest en gesponnen zonder toevoeging van chemicaliën. Het gewas wordt op natuurlijke wijze beschermd tegen nadelige insecten door bijvoorbeeld gebruik te maken van vlinders. Dit alles zorgt ervoor dat biologisch katoen beter is voor zowel het milieu als voor de gezondheid van de katoenboeren en hun dieren.
Daarnaast blijkt dat het zachter en dikker is dan conventioneel katoen en daarom gaat kleding van biologisch katoen langer mee. Dit komt doordat bij conventioneel katoen de vezels verzwakt worden door de chemicaliën die bij productie gebruikt worden.
Bron: www.sophiestone.nl
- Linnen: De Ademende Klassieker
Deze natuurlijke textielsoort wordt verkregen uit de vezels van de vlasplant (Linum usitatissimum) en heeft een geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren geleden.
Wat linnen zo duurzaam maakt, begint al bij het groeiproces van vlas. De vlasplant gedijt goed in gematigde klimaten en heeft relatief weinig water nodig in vergelijking met andere gewassen zoals katoen. Bovendien groeit vlas snel en heeft het geen kunstmest of pesticiden nodig, wat bijdraagt aan een lagere ecologische impact. Het feit dat vrijwel alle delen van de vlasplant worden gebruikt (zoals de zaden voor lijnzaadolie) vermindert verspilling en maximaliseert duurzaamheid.
Linnen staat bekend om zijn unieke eigenschappen die het tot een populaire keuze maken voor zowel zomer- als winterkleding. Het heeft een natuurlijke glans en een lichte kreuk, wat zorgt voor een ontspannen, casual uitstraling. Een intrigerende eigenschap van linnen is dat het sterker wordt naarmate het vaker wordt gedragen en gewassen. Dit betekent dat linnenkleding niet alleen lang meegaat, maar ook comfortabeler wordt met de tijd.
4. Wol: De Natuurlijke Isolator
Voor de meeste een bekende stof. Het grootste deel van de wereldwijde wolproductie komt van schapen, die over de hele wereld worden gehouden voor hun vlees en wol. In vergelijking met synthetische materialen heeft wol een lagere ecologische impact. Het is een hernieuwbare bron, omdat schapen regelmatig worden geschoren.
Wol is een natuurlijke isolator die warmte vasthoudt in koude temperaturen en ademt in warme omstandigheden. Kies voor ethisch verkregen wol om een bijdrage te leveren aan dierenwelzijn.
Wol is volledig biologisch afbreekbaar. Wanneer kledingstukken van wol hun levensduur hebben bereikt, vergaan ze op natuurlijke wijze zonder schadelijke stoffen achter te laten. Dit draagt bij aan het verminderen van textielafval. Daarnaast is wol zelfreinigend.
- Tencel (Lyocell): De Innovatieve Krachtpatser
Lyocell is gemaakt van cellulose, cellulose is het hoofdbestanddeel van bomen en planten. Het vormt de basis voor veel textielvezels. Bij lyocell komt deze cellulose uit houtpulp. Deze houtpulp is voornamelijk afkomstig van eucalyptusbomen. Ondanks dat lyocell dus een plantaardige vezel is, wordt het toch kunstmatig genoemd, omdat er redelijk wat chemicaliën nodig zijn om houtpulp te bewerken tot vezel. De chemicaliën die bij lyocell worden gebruikt zijn minder belastend voor het milieu in vergelijking met bijvoorbeeld de stof viscose dat ook van houtpulp gemaakt wordt.
Verschil Tencel & Lyocoll: Het verschil tussen beide stoffen, is dat wanneer je een kledingstuk gemaakt van Tencel™, draagt, je zekerheid kan zeggen dat de stof aan kwaliteits- en duurzaamheidseisen voldoet. Wanneer een merk alleen met lyocell werkt, dan kan je er niet vanuit gaan dat dit productieproces is gevolgd.
Bron: www.sunstainablefashiongiftcard.nl
Als bewuste consumenten hebben we de kracht om de mode-industrie te transformeren. Door te kiezen voor kledingstukken gemaakt van deze duurzame stoffen, dragen we bij aan een modebewuste toekomst, waar stijl hand in hand gaat met verantwoordelijkheid.
Leuk om te weten!
Laat een reactie achter