Wat betekent vintage?

Wat betekent vintage?

Het woord vintage wordt steeds vaker in de mond genomen. In onze ogen dusdanig vaak dat het zijn daadwerkelijke definitie verliest en dat is zonde! In deze blog leg ik jullie uit wat vintage betekent binnen de kledingindustrie en hoe je vintage kleding kan herkennen.

Vintage is een term die wordt gebruikt om producten te beschrijven die uit de tijdperiode van de jaren ’20 tot ’80 komen. Oftewel het geeft aan dat het product een zekere leeftijd heeft. In deze tijd werden kledingstukken met zorg en aandacht gemaakt en werd er vaak gekozen voor duurzame materialen. Dit is in tegenstelling tot fast fashion, waarbij kleding snel en goedkoop wordt geproduceerd en vaak van mindere kwaliteit is.

Een ander belangrijk kenmerk van vintage is dat ze uniek zijn. Omdat ze uit een bepaalde tijdperiode komen, zijn vintage producten vaak niet meer in productie en daarom moeilijk te vinden. Dit zorgt ervoor dat ze erg gewild zijn en vaak een hoge prijs hebben.

Hoe herken je vintage kleding?

 1. Let op het label. Vintage kleding heeft vaak een label daarin het land van herkomst. Labels uit de jaren ’50 en ’60 bevatten vaak de term “Made in the USA” terwijl labels uit de jaren ’70 vaak “Mande in Hong Kong” of “Made in Japan” bevatten.
 2. Controleer de stof. Vintage kleding is meestal gemaakt van natuurlijke stoffen zoals katoen, wol, zijde of linnen. Synthetische stoffen zoals polyester waren pas in de jaren ’60 en ’70 populair.
 3. Zoek naar kenmerkende details. Elk decennium had zijn eigen kenmerkende details. Bijvoorbeeld, jurken uit de jaren '50 hadden vaak een A-lijn silhouet, terwijl de jaren '60 bekend stonden om mini-jurken en opvallende prints. Andere kenmerken zoals pofmouwen, kant, borduurwerk, en knopen in een bepaalde stijl kunnen ook helpen bij het identificeren van vintage kleding.
 4. Controleer de rits en knopen. Vintage kleding heeft vaak ritsen en knopen die anders zijn dan moderne ritsen en knopen. Bijvoorbeeld, vintage ritsen hebben vaak metalen tanden en een klaverblad-vormige ritstrekkers in plaats van de moderne plastic tanden en trekkers.
 5. Was label: Voor de jaren ’60 werd kleding nooit voorzien van een was label.
 6. Let op de pasvorm. Vintage kleding heeft vaak een andere pasvorm dan moderne kleding. Bijvoorbeeld, vintage jurken hebben vaak een taille die hoger zit dan moderne jurken. Het is belangrijk om te weten welke pasvorm bij welk decennium hoort, zodat je een goed idee krijgt van de leeftijd van het kledingstuk.
 7. Handgemaakte details: Vintage kledingstukken werden vaak met de hand gemaakt, vooral in de vroege jaren. Hierdoor hebben veel vintage kledingstukken unieke handgemaakte details, zoals borduurwerk, haakwerk of kantwerk.
 8. Originele prints: Vintage kledingstukken hebben vaak originele prints die zijn ontworpen door kunstenaars of ontwerpers van die tijd. Deze prints zijn vaak helder, kleurrijk en kunnen bloemen, dieren, geometrische vormen en andere motieven bevatten.
 9. Let op merken: Veel vintage kleding heeft geen merk omdat het handgemaakt is. Google is je grote vriend om het merk te checken.

Gebruik deze tips voor het scoren van jouw vintage pareltjes! We hopen dat door bij vinthet te shoppen we een steentje bij kunnen dragen aan het verminderen van de ecologische voetafdruk maar tegelijkertijd ook ervoor zorgen dat veel mensen met een glimlach hun kleding aantrekken en de dag kunnen rocken.

Op zoek naar meer vintage blogs neem dan eens een kijkje op:

www.vindjevintage.nl
www.modemuze.nl


1 reactie


 • Vinthet

  Als jullie nog aanvullingen hebben op hoe je vintage kleding herkent, horen wij dat graag! :)


Laat een reactie achter

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.