Wat is jouw verborgen impact op het milieu?

Ecologische voetafdruk

Gisteren deed ik de test op mijnverborgenimpact.nl. Aan het einde van deze test krijg je te zien hoeveel aardes er nodig zijn als iedereen leeft zoals jij doet. Bij mijn uitslag bleek dat met mijn levensstijl wij aan één aarde niet genoeg hebben. Een uitslag die ik niet zag aankomen omdat ik bewust probeer om mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Het gaf mij motivatie om mijn gedrag meer te gaan veranderen. Door de uitslag vond ik het extra belangrijk om er een blog over te schrijven. Met elkaar in gesprek blijven gaan door o.a. tips uit te wisselen is ontzettend belangrijk. Hieronder vind jij mijn duurzame tips.

Pieter pot
Inmiddels doe ik 1,5 jaar een deel van mijn boodschappen bij Pieter Pot. Voor de gene die Pieter Pot niet kennen. Bij Pieter Pot kan je verpakkings- vrije boodschappen kopen. De producten worden geleverd in potten. Het is voor mij elke keer weer een feestje als de potten thuisbezorgd worden. Want het bespaard niet alleen verpakken maar het ziet er ook ontzettend leuk uit! Het assortiment van Pieter Pot wordt steeds groter waardoor het voor mij het ook steeds aantrekkelijker word om er boodschappen te doen. Wat ook leuk is dat je op je persoonlijke pagina kan zien hoeveel verpakkingen je hebt bespaard. 

Wasstrips
Geen gesjouw meer met wasmiddel en wasverzachter want dit beide zit in één strip. De was wordt net zo schoon en ruikt lekker. En voor mijn vriend handig dat dit die niet hoeft na te denken over welk wasmiddel en welke hoeveelheid hij moet gebruiken. Wellicht voor meer mannen handig^^. Ik gebruik zelf Brauzz maar er zijn inmiddels ook andere merken die wasstrips verkopen. Ze zijn ook te koop bij Pieter Pot!

Consuminderen
Dit is bij mij een proces waar ik steeds wat beter in word. Er gaan steeds meer spullen de deur uit en er komen steeds minder spullen in. Zoals Loesje zo mooi zegt 'koopkracht, de kracht om te laten liggen wat je niet nodig hebt'. Minder spullen geeft voor mij ook wel een opgeruimd gevoel en hoeveel spullen die je in huis hebt gebruik je nou daadwerkelijk? Wanner ik iets nodig heb kijk ik steeds vaker of dat tweedehands niet te scoren is. Scheelt natuurlijk ook weer voor de portemonnee. Wat het wellicht makkelijker maakt om de onderstaande tip uit te voeren.

Zonnepanelen en airco’s
Ik ben mij er van bewust dat dit helaas niet voor iedereen betaalbaar is maar mocht dit het wel zijn is dit toch wel een investering die zeker de moeite waard is. Wij hebben een jaar geleden zonnepanelen en airco’s aangeschaft. Met de airco’s warmer wij het huis op waardoor we nu alleen nog maar gas verbruiken bij het gebruik van warm water.  

Welke goede tips heb jij?


1 reactie


  • Groenvoer

    Goede blog! Mooi dat je hier aandacht aan besteed! Ik probeer mijn voetafdruk te verkleinen door veel minder vlees te eten en heb ontdekt hoe lekker vegetarisch eten kan zijn, met goede kruidige gerechten mis je het vlees echt niet.
    Vleesvervangers gebruik ik eigenlijk nooit


Laat een reactie achter

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.